BORSTVOEDING

Borstvoeding is de beste start voor uw baby. Leg je baby vaak aan je borst. 8 tot 12 voedingen per 24 uur is heel normaal in de eerste weken. In moedermelk zitten veel verschillende voedingsstoffen in de juiste samenstelling.
Moedermelk is in te delen in 3 soorten
1.Colostrum: Colustrum is de eerste melk en is rijk aan antistoffen om de pasgeborene baby te berschermen.
2.Overgangsmelk: Melk van de eerste dagen na de geboorte tot 2 weken na de geboorte.
3.Rijpe moedermelk: Vanaf ongeveer 2 weken na de geboorte.
Waarom borstvoeding ?
Borstvoeding is goed voor het contact met je kind. Maar niet alleen dat, het heeft ook medische voordelen. Moedermelk zit vol afweerstoffen. De moedermelk beschermt tegen allerlei ziekten. De baby is beter beschermd tegen maag, darm en luchtweginfecties.
Voeden op verzoek.
Wanneer je baby aan de borst drinkt, gaat je lichaam meer moedermelk maken. Zolang je kind goed drinkt, kun je hem zolang laten drinken als hij wil. Na een paar weken ontstaat er een eigen ritme. Hij drinkt dan vaak op vaste momenten van de dag. Gemiddeld wil een baby 6 tot 8 keer per 24 uur drinken, maar dit neemt af als je kind vaste voeding krijgt. Soms zal je kind ineens een paar dagen vaker willen drinken vanwege groei of ontwikkeling spurts, en dat noemen we ´regeldagen´. Leg je kind dan vaker. Na een paar dagen is er een nieuw ritme.
FLESVOEDING

Als je geen borstvoeding geeft, is flesvoeding een goed alternatief.
Flesvoeding en hechting
Voorstanders van borstvoeding noemen een voordeel van borstvoeding boven flesvoeding dat borstvoeding de hechting tussen jou en je baby bevordert. Natuurlijk is borstvoeding geven een intieme gebeurtenis waarmee je een sterke band opbouwt met je kind. Dat geldt ook wanneer je flesvoeding geeft aan je baby. Je houdt je kind dan ook gezellig op schoot, je kijkt naar hem, praat met hem en knuffelt met hem. In dat opzicht verschilt flesvoeding niet van borstvoeding.
Neem je baby altijd op schoot, zodat je lichaamscontact en oogcontact kunt behouden.
Als je je baby de fles geeft, is lichaamscontact erg belangrijk. Het is belangrijk om je baby niet in zijn wipstoeltje of in bed een flesje te drinken. Bovendien zal hij zich niet zo gauw verslikken als je hem op schoot hebt.
Stop als je baby aangeeft dat hij genoeg heeft, om overvoeding en mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen.
Dwing hem dan niet om zijn flesje leeg te drinken. Van flesvoeding krijgt je baby gemakkelijk te veel want drinken uit een flesje gaat erg snel; je baby hoeft er niet zoveel moeite voor te doen. Van te veel voeding kan je baby gaan spugen.